Helle S. Clausen’s skriver om sin medvirken i CELL:
Jeg er uddannet designer men arbejder i det udvidede felt mellem kunst og design. Naturen og biologien er generelle interesse-punkter for mit personlige arbejde, derfor var det et utroligt godt match at jeg fik mulighed for at komme med på vognen til CELL.
Til CELL har jeg, i dialog med Birgit Løkke, udarbejdet nogle lydgivende skulptur-objekter. De er inspireret af cellers struktur, funktioner og udseende. Det har været målet at de både visuelt og lydmæssigt skulle have noget at byde på, for at indgå i forestillingen som scenografiske og musikalske elementer.
På baggrund af Birgits oplæg og min egen yderligere research, skitserede jeg en håndfuld ideer og præsenterede for hende. Birgit kom med feedback og udvalgte dem hun så potentiale i at gå videre med. Videre frem har det været en intuitiv proces hvor mange små løsninger og nye indfald er blevet fundet undervejs. Alt i alt har processen, ligesom selve projektet, været meget organisk.
Uddannelse
2011-2015: Master i design. KADK – Det Kongelige Danske Kunstakademi, skolen for design. Freemover. Speciale fra kandidatprogrammet Co-design.
2008-2011: Bachelor i arkitektur. KADK – Det Kongelige Danske Kunstakademi, skolen for arkitektur. Afdeling 11 – Arkitektur, design og industriel form.
Medlem i designgrupper
Rundkant – kvindelig designgruppe med fokus på at bryde grænser for både køn, form og relationen mellem kunst/design. Stiftet 2011. www.rundkant.dk
HOLDBAR – designgruppe med bæredygtighed som grundtema og fokus på det fælles- skabte, det tværfaglige og organiske processer. Bestyrelsesmedlem. Stiftet 2015. www.holdbardesigngroup.com
Robotforskeren Miki Juul skriver til Birgit:
…KAOS er det uforudsete i alle systemer – fluen der lander på elitebilistens næse så cyklisten mister livet! – Den enlige kræftcelle der skaber KAOS i livet. – Startværdien i en iteration over en funktion som skaber de smukke Fraktaler. Eller det kan være revnen i bækkenet, klaverets slidtage eller synthesizerens støvede indre. Som alt sammen skaber noget nyt og forunderligt. Resultatet af KOAS kan være grusomt, smukt og anderledes…
OddCELLiator – elektroniske lydmaskiner.
For at lave en hørbar lyd skal luften svinge med en trykforskel og bevæge sig som en bølgeudbredelse mod vores trommehinder. Elektronisk lyd frembringes ved at forstærke en svingning i et spændingsniveau, og via en højtaler overføre energien til trykforskel i luften.
Signalet der forstærkes skabes af små simple elektroniske kredsløb der går i selvsving – også kaldet en Oscillator. De simpleste oscillatorer man kan lave kan bestå af en kondensator og en modstand samt en SchmidtTrigger. Frekvensområdet er deterministisk, og ændres ved at ændre modstanden med en LDR (lysfølsommodstand) eller et skydepotmeter.
Hvis vi betragter hver oscillator som en celle der giver et bidrag til en symbiose ved at koble dem sammen på forskellig vis (dette gøres med dioder og kontakter). Derved vil de samarbejde og skabe en vidunderlig uforudsigelighed. Denne uforudsigelighed kan forstærkes ved at sænke spændingen ned under de nominelle værdier. Derved kæmper de enkelte oscillatorer mod hinanden om at hive energien til sig. Dette stresser hele symbiosen, og de 4 simple oscillatorer skaber tilsammen ukontrolleret KAOS.
Alle mine OddCELLiator er unikke. At ramme den eksakte lyd igen er nok nær umuligt. Det er heller ikke muligt at lave to helt ens OddCELLiator, for de enkelte komponenters tolerancer er forskellige.
Miki Juul er stærkstrømsingeniør. Har arbejdet med Industriel Automation i 29 år. Eksperimenteret med elektronisk musik siden slut 70’erne på hobby plan. Har en kæmpe kærlighed til Synthesizere og det elektroniske lydunivers. Udfører reparationer / restaureringer af ældre analoge synthesizere og skaber elektroniske instrumenter og tilbehør.