endnu en dejlig anmeldelse …

posted in: Uncategorized | 0

Spillested: Republique (Lille Scene)
Spilleperiode: 8. – 29. april 2017
Anmeldt af: Line Kirsten Nikolajsen
★★★
Hvad er det?
Et forsøg på at transformere videnskab til kunst. Den menneskelige krop har omkring 37.000.000.000.000 celler og i CELL formidles alt den viden, vi har om cellen gennem både dans og et spændende lydunivers. Faktisk er hvert eneste aspekt af denne forestilling en formidling af cellens opbygning, udseende, lyde og bevægelser. Scenen er bygget som en gigantisk stor lilla celle, som vi sidder indeni. Det er nærmest som en hyggelig hule, hvor vi altså inviteres ind i et spøjst celleunivers. I dette univers møder vi 3 dansere, der er klædt i kostumer, der også er inspireret af celler. Selv musikken og lyduniverset er skabt ud fra lydoptagelser af cellernes delinger og vibrationer. Tre musikere står nede i den ene ende af cellen og spiller live på en masse sjove og nyskabte instrumenter, som selvfølgelig også er inspireret af cellens design og opbygning. I det øjeblik vi træder ind i cellen, bliver vi som publikum faktisk en del af cellen; publikum bruges nemlig aktivt i forestillingen, og vi får således fornemmelsen af, at vi er med til at skabe forestillingen og give cellen sammenhæng og liv.
Det gode og det knap så gode
Der skal ikke herske nogen tvivl om, at denne forestilling er utrolig gennemtænkt og gennemført. Jeg er ret imponeret over, hvordan hver eneste lille aspekt af forestillingen tager udgangspunkt i videnskaben om cellerne. Der er blevet skabt et utrolig stemningsfyldt og intimt univers, hvor man indimellem tager sig selv i at sidde i en nærmest trancelignende tilstand. Helt sunket ind i det spændende og sanselige lydunivers. Lydrummet er intet mindre end imponerende, og jeg må også blankt indrømme, at det helt klart er musikdelen, jeg er allermest optaget af. Jeg ville faktisk endda ønske, at der havde været endnu flere sekvenser, hvor de seje musikere fik fokus og plads til at slå løs på deres spændende instrumenter. For selv om de tre danserne uden tvivl er tre virkelig dygtige perfomere, synes jeg desværre også deres formidling står mindre skarpt. Jeg har lidt svært ved helt at gennemskue, hvad det er, de prøver at fortælle mig, og det bliver desværre lidt for monotont og langt ind i mellem. Netop det indimellem lidt tunge tempo ender med at stå tilbage som en af forestillingens største hager: Selvom jeg er ret vild med idéen om at involverer publikum, som en del af forestillingen, tager dén del dog også rigtig lang tid. Forestillingen starter fx med at lange elastiske rør spændes ud mellem forskellige publikummer, så det til sidst danner et nærmest stort “streng-instrument” på tværs af hele scenen. Idéen er sjov, men det tager for lang tid at eksekvere. Andre steder i forestillingen, fx ved slutningen, fungerer publikums involveringen dog en anelse bedre, og jeg vil også rose forestillingen for at turde bruge publikum som en så aktiv og medskabende del af værket, som det her gør sig gældende.
Som videnskabsforestilling synes jeg, at CELL er et afsindigt spændende og nørdet projekt, men jeg må nok også tilstå, at jeg ikke nødvendigvis tilegner mig så meget ny viden ved at se forestillingen alene. Der er simpelthen for mange ting, som jeg sidder tilbage med en følelse af ikke at have fået noget ud af, og de helt store ahaoplevelser kommer faktisk først, da jeg efterfølgende fordyber mig i programmet, hvor alle forestillingens elementer forklares i detaljer. Det ærgrer mig lidt, at selve forestillingen ikke kunne stå stærkere alene, for jeg er helt vild med det visuelle og lydlige univers og idéen om at forene videnskab og kunst.
Skynd dig ind og se, hvis…
… du gerne vil have en sanselig oplevelse, som er lidt ud over den sædvanlige forestilling. Og selvfølgelig også bare, hvis du er blevet nysgerrig på, hvordan i alverden man kan omsætte nørdet videnskab til kunst.
Studerende og fattig? Sådan gør du
Det her er altså en ret billig omgang. Er du under 25 år, koster det sølle 70 kroner, og er du studerende  kun en 10’er mere. Normalprisen er nu heller ikke noget, der river bunden ud af sparebøssen – her må du slippe med 120 kroner.

Anmeldelse: CELL